Hållbart mode | Fri frakt | Leverans inom 2-5 dagar
 Swedish |  English 
Hållbart mode | Fri frakt | Leverans inom 2-5 dagar
 Swedish |  English 
Varukorg 0

MASKA: "Att försöka jobba hållbart är kanske också det enda sättet att motivera ytterligare klädproduktion i en värld av överproduktion och realisation."

MASKA är ett varumärke med stort fokus på kvalitet, tidlöshet och design. De arbetar för en förlängning av plaggs livscykler och deras uppdrag är tydligt: att designa relevanta, kvalitativa plagg som är tidlösa och att producera de på ett hållbart sätt. Vi har pratat med Maria Svensson, grundare av MASKA, för att höra mer om deras tankar kring hållbarhet (och givetvis om deras kommande höstkollektion!).

 

Hur jobbar ni med hållbarhet idag och varför tycker ni att det är en viktig aspekt av ert företag?

Det är en självklarhet för mig att enbart utveckla produkter som jag är stolt över och som jag upplever är verkligt bra ur flera perspektiv. Kläder ska vara vackra, sköna, bekväma, stimulerande, hållbara och slitstarka, även om det finns en motsägelse mellan lyxighet och bekvämlighet och slitstyrka. De ska dessutom kännas bra och aktuella över tid och vara lätta att sköta, bära och kombinera samt vara en logiskt del av en kollektion. Lyckas man med detta kommer plagget med all sannolikhet att bäras och älskas länge och det är alltid mitt mål.

Att försöka jobba hållbart är kanske också det enda sättet att motivera ytterligare klädproduktion i en värld av överproduktion och realisation. Ytterligare något som jag brinner för är att jobba med småskaliga producenter i utvecklingsländer där det finns en dimension av att hjälpa genom handel. För AW18 jobbar vi till exempel med ett kvinnokooperativ i Peru där allt överskott går tillbaka till kvinnorna i form av utbildning och investeringar.

Sedan är det en stor utmaning för en inköpare att göra plagg som är vackra och hållbara och inte bara vackra. Det är mycket svårare att säkerställa en intressant kollektion när man måste välja bort 99,5% av alla tyger och leverantörer på marknaden. Det finns något mycket stimulerande i en svår utmaning.

 

 

Hur säkerställer ni att er användning av animaliska produkter är framställda på ett etiskt sätt?

Det gör vi genom att enbart jobba med spinnerier som uttalat betalar ett premiumpris för att säkerställa detta. För merinoull så försöker vi köpa GOTS certifierad ull i så stor utsträckning som möjligt. En bra sak med att jobba i ett lyxsegment är att ullen inte blir av högsta klass om inte djuren är välmående. Det är såklart ingen garanti för att allt är bra, men det finns en inbyggd positiv mekanism i systemet som jobbar åt rätt håll på ett annat sätt än inom lågprissegmentet.

 
Bild: Maria Svensson

 

Vilka är dina bästa tips för att få ett plagg att hålla en livstid?

Tvätta alltid ut- och in, gärna i tvättpåse för att minska friktion och risk för skador. Använd alltid fintvättmedel för ull och silke. Tvätta så sällan som möjligt och vädra hellre. Glöm inte att förvara plaggen på rätt sätt så att ullätande insekter inte når dem. För stickade plagg kan en avnoppningsmaskin göra underverk. Ha alltid sybehör tillgängliga och laga. Litet skämtsamt kan man säga att det också är bra att köpa plagg som inte känns billiga för det kommer att göra dig mer rädd om plaggen och motiverar till lagning.

 

Vad är inspirationen för AW18? Hur har ni jobbat med hållbarhet i den kollektionen? 

Den färgmässiga inspirationen kommer från konstnären Tamara de Lempicka som verkade under 20-talet, med dämpade juvelfärger som smaragd, opal, ametist och bärnsten. Vi har arbetat med mohair, silke, baby alpaca, kashmir och ull i det stickade. Dessa fibrer reflekterar färg och ljus på ett ojämförligt vackert vis. Siluetten är något kvinnligare med svepande längder och markerade midjor samtidigt som kollektionen som alltid innehåller en balans med det maskulina som är del av vårt signum. I MASKAs design är spelet mellan känslan i ytor viktigt och vi balanserar det strävare mot det glatta, det håriga mot det släta. Det finns också alltid ett litet mått av lekfullhet i våra kollektioner. Att arbeta med MASKA är mitt drömjobb så därför finns glädjen med i formen.

 

Våra MASKA-favoriter just nu:

Till våra produkter

 Äldre inlägg


Kommentera